[ Pobierz całość w formacie PDF ]

wody z rozpuszczonymi w niej 2 łyżeczkami octu jabłkowego. Po miesiącu stosowania
regularnych zabiegów żyły zaczną się zwężać.
Przepis nr 59 ( dla kobiet w ciąży):
W okresie ciąży przed śniadaniem pić l szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną w niej l
łyżeczką octu jabłkowego. Oprócz tego, przed każdym posiłkiem wypijać jeszcze l szklankę
przegotowanej wody z rozpuszczonymi w niej 2 łyżkami octu jabłkowego i 2 łyżkami miodu.
W ostatnich 3 miesiącach ciąży 2 razy w tygodniu we wtorki i piątki do mieszanki dodawać
jednÄ… kroplÄ™ jodu.
Przepis nr 60 (obfite krwotoki podczas miesiÄ…czki, przy hemoroidach, krwotoki z
nosa):
Pić codziennie 2 łyżeczki od herbaty octu jabłkowego na szklankę gotowanej wody.
Przepis nr 61 (odchudzanie):
Przed każdym posiłkiem wypijać l szklankę przegotowanej wody z 2 łyżeczkami octu
jabłkowego.
Przepis nr 62 (Å‚zawienie oczu):
Do jednej szklanki wody dodać l łyżeczkę octu jabłkowego i l kroplę jodyny. Pić raz
dziennie przez 2 tygodnie, potem tylko we wtorki i czwartki.
Przepis nr 63 (utykanie spowodowane zapaleniem stawów):
Przed każdym posiłkiem pić 10 łyżeczek od herbaty octu jabłkowego. W ciągu 2 dni
dolegliwość ustąpi w 20%, a na 5-ty dzień w 50%. Po 30 dniach kuracji powinny zniknąć
bóle stawów i zmniejszyć się utykanie.
Przepis nr 64 (nadciśnienie):
U niektórych osób w układzie trawiennym występuje niedostatek kwasu solnego, co
podwyższa ciśnienie krwi. Aby skutecznie walczyć z tą dolegliwością trzeba jeść mniej
mięsa, a przed jedzeniem pić od l do 3 łyżeczek octu jabłkowego. Ciśnienie krwi zauważalnie
obniża się. Okresowo ocet można  przegryzać" l łyżeczką miodu. Wówczas efekt będzie
jeszcze lepszy.
Przepis nr 65 (ból głowy):
Do garnuszka nalać 1/2 szklanki octu jabłkowego i 1/2 szklanki przegotowanej wody.
Wymieszać i postawić na małym ogniu. Kiedy roztwór zagotuje się, garnuszek zdjąć i zrobić
inhalację. Wdychać parę powoli 75 razy. Jeżeli ból głowy nie minie całkowicie, to na pewno
przynajmniej znacznie osłabnie.
Przygotowanie octu jabłkowego
Ilość zależy od tego, do jakich celów się go przygotowuje. Odrzucić zgniłe lub
robaczywe części jabłek (nie obierać ze skórki). Jabłka wraz z gniazdami nasiennymi
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Otrzymaną masę włożyć do emaliowanego lub
szklanego naczynia z szeroką szyjką, dodać ciepłej przegotowanej wody (l litr wody na 800 g
jabłek). Na każdy litr wody dodać 100 g miodu, 10 g drożdży piekarskich i 20 g czarnego
podsuszonego chleba. Zakryć naczynie i odstawić do sfermentowania przy temperaturze 20-
30°C (fermentacja zachodzi lepiej przy staÅ‚ej temperaturze i gdy szyjka naczynia jest jak
najszersza). W ciągu pierwszych 10 dni zawartość naczynia należy codziennie przemieszać
drewnianą łyżką. Po upływie 10 dni przełożyć do worka z gazy i odcisnąć. Otrzymany sok
jeszcze raz przefiltrować i przelać do naczynia z szeroką szyjką. Na l litr otrzymanego soku
dodać 80 g miodu i wymieszać drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Naczynie
przykryć gazÄ… i postawić w ciepÅ‚ym miejscu (temperatura +25°C - +30°C). Ocet jest gotowy
w momencie gdy płyn zjaśnieje. W zależności od rodzaju jabłek, miodu i ilości wody oraz
innych czynników trwa to zwykle 40-60 dni. Gdy płyn zjaśnieje, filtruje się go, przelewa przy
pomocy lejka do 0,5-litrowych butelek. Butelki należy szczelnie zamknąć (korek można zalać
woskiem) i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowany ocet można
wykorzystywać zgodnie z powyższymi przepisami, a także jako dodatek do surówek i innych
potraw. Jeszcze raz chcę zwrócić uwagę, że tylko ocet jabłkowy można używać jako kwaśny
dodatek do potraw.
Przeziębiliśmy się?
Wiosną i jesienią często czujemy, że  chwyta" nas przeziębienie albo grypa. Cieknie
nam z nosa, boli głowa, dokucza słabość w całym ciele. Ze zdrowotnego punktu widzenia jest
to reakcja obronna, ponieważ organizm przez wszystkie otwory próbuje wydalić razem ze
śluzem nadmiar bakterii chorobotwórczych, które wyhodowaliśmy we własnym ciele przez
nadmierne spożycie mięsa, tłuszczu, słodyczy i tym podobnych  trucizn".
Mówiąc prościej, organizm walczy z chorobą poprzez oczyszczanie się. Jest to reakcja
obronna, i czasami towarzyszy jej podwyższona temperatura. Proces ten trwa zwykle 4-7 dni i
dlatego nie należy śpieszyć się z obniżaniem temperatury środkami przeciwgorączkowymi.
Jeżeli nie jest ona bardzo wysoka, spróbujcie Państwo pomóc organizmowi, wypełniając
następujące zalecenia:
1. W ciągu pierwszych dwóch dni proszę zrezygnować z jakiegokolwiek jedzenia, [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gim1chojnice.keep.pl