[ Pobierz całość w formacie PDF ]

dodajemy oleju - tylko więcej bulionu. Warzyw te\ mo\na dodawać w dowolnych
ilościach. Podgrzać ok. 60 g bulionu z kurczaka. Wrzucić do niego kawałki kurczaka
i podgrzewać, a\ zmiękną. Wyjąć kawałki kurczaka z bulionu. Resztę bulionu wlać,
podgrzać i dodać warzyw. Gotować a\ zmiękną. Wymieszać sos z przyprawami.
Dodać kurczaka. Podgrzać wszystkie składniki razem. Podawać z du\ą ilością
pra\onego ry\u. Informacje o składnikach od\ywczych porcja: 1/2 fili\anki
cholesterol: 64.3 mg, białko: 26.4 g, węglowodany: 10.6 g, kalorie: 180, błonnik: 2.34
g, tłuszcze: 3.28 g, nasycone: 0.92 g, wielonienasycone: 0.77 g, jednonienasycone:
1.08 g, sód: 396 mg Jedząc potrawy z kuchni chińskiej lub innej orientalnej
podawane w restauracjach, mo\na zauwa\yć, \e wiele z nich zawiera tylko warzywa.
Jednak dla niektórych mo\e to być nudne. Podaje się je w sosie własnym. A oto kilka
przepisów bardzo smakowitych potraw. Grzyby z kukurydzą 1 ząbek czosnku,
zmia\d\ony, 1/2 ły\eczki startego świe\ego korzenia imbiru, 1 ły\ka oleju, 1 puszka
kukurydzy, 2 Å‚y\ki sosu ostrygowego (do smaku), 4 Å‚y\ki bulionu z kurczaka, 1/8
ły\eczki cukru, 1 puszka grzybów. Muszą to być koniecznie grzyby pokrojone w
paseczki (lub taki gatunek). (Mo\na dodawać pieczarek - przypł. tł.). Mo\na równie\
dodać kawaÅ‚ki kurczaka, ryby lub maÅ‚\e. W rondlu rozgrzanym do 190°C podgrzać
czosnek i imbir (na oleju) - przez 1 minutę (lub dwie). Dodać słodką kukurydzę i
podgrzać. Dodać sos ostrygowy, bulion z kurczaka i cukier. Wymieszać. Kiedy
mieszanina będzie ju\ gorąca, dodać grzyby i znów podgrzać. (Porcja na 3-4 osoby).
Informacje o składnikach od\ywczych porcja: 1 fili\anka cholesterol: 2.91 mg,
białko: 4.94 g, węglowodany: 21.9 g, kalorie: 140, błonnik: 2.92 g, tłuszcze: 5.55 g,
nasycone: 1.27 g, wielonienasycone: 1.68 g, jednonienasycone: 2.14 g, sód: 301 mg
Do potraw tych nale\y podawać ry\ ugotowany na sypko. Potrawy te zawierają tylko
niewielkie ilości tłuszczu, cholesterolu i kalorii. Tori no sanmi yaki 3 ły\ki pestek
sezamowych, 2 du\e ząbki czosnku, zmia\d\onego, 1/2 małej czerwonej papryki, 1
ły\eczka świe\ego korzenia imbiru (lub 1/4 sproszkowanego), 1/4 fili\anki sake (lub
wytrawnej sherry), 1/3 fili\anki sosu sojowego, 1/4 fili\anki miodu, 2 piersi kurczaka
(bez skóry), 1 du\a zielona papryka (pokrojona w kawałki), 1 ły\ka oleju, 6 cienkich
plasterków cytryny, 2 fili\anki gotowanego ry\u. Jest to potrawa japońska. Jest
pieczona, a nie sma\ona. Obsma\yć pestki sezamowe (przez 5 minut). Wymieszać z
czosnkiem, papryką i imbirem. Dodać sake, sos sojowy i miód. Marynować przez 4
godziny (lub wstawić na noc do lodówki). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C -
przez 15 minut, obrócić piersi i piec następne 10 minut. W tym czasie obsma\yć
zieloną paprykę. Poło\yć na półmisku kurczaka, paprykę i plasterki cytryny. Podawać
z gorącym ry\em. Informacje o składnikach od\ywczych porcja: 1/6 przepisu
cholesterol: 48.7 mg, białko: 21.8 g, węglowodany: 33.3 g, kalorie: 301, błonnik:
29.8 g, tłuszcze: 7 g, nasycone: 1.28 g, wielonienasycone: 2,17 g, jednonienasycone:
2.6 g, sód: 868 mg Kuchnia włoska Ci sami \ywieniowcy, którzy badali ludy
Wschodu, badali równie\ mieszkańców obszarów śródziemnomorskich - odkryli, \e
mieszkańcy południowych Włoch równie\ rzadko chorują na serce. Kuchnia
Strona 107
731
południowych Włoch nie zawiera du\ych ilości tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu
- tylko węglowodanów. U\ywa się du\o oliwy z oliwek i innych jednonienasyconych
tłuszczów, redukujących poziom cholesterolu - gdy\ zawierają "dobry" cholesterol
HDL. Proszę zauwa\yć, \e mowa jest o kuchni południowo-, a nie północnowłoskiej,
która jest bardzo tłusta. Kuchnia włoska opiera się na makaronach i warzywach. Sosy
są pachnące, świe\e i pyszne. Pamiętać nale\y o tym, \e w przepisach mięsnych
mo\na cielęcinę zastępować piersią z indyka. Nie nale\y oczywiście wpadać w
przesadę. Mo\na przygotowywać te potrawy, kiedy ma się na to ochotę i natchnienie.
Powinno się mieć ró\ne rodzaje makaronów. Cieniutkie vermicelli smakuje zupełnie
inaczej ni\ grube makarony. Aby przygotować makaron trzeba wybrać największy
garnek, wlać do połowy wodę, ugotować, dodać makaron. Gotować 7-8 minut.
Podawać z sałatką polaną sosem włoskim, cienkimi kawałkami pieczywa - jeść 20-30
minut. Mo\na do tego podać butelkę Chianti. Jeśli ma się choć kilka minut więcej,
mo\na przygotować sos z frutti di mare (np. z mał\y). Jeśli sód stanowi dla kogoś
problem, mo\e te składniki namoczyć w wodzie z sokiem cytrynowym, aby usunąć
sól. Jeśli musi się przestrzegać diety i redukować tłuszcz i cholesterol, a lubi się
pizzę, podaję kilka rozwiązań. Wystarczy pójść do sklepu i kupić następujące
składniki: - gotowe placki na pizzę - gotowy sos do pizzy - zieloną paprykę -
cebulÄ™ - Å›wie\e grzyby - pomidory - oliwki Podgrzać piekarnik do 190°C.
Posmarować ciasto sosem, poło\yć na to paprykę, cebulę i grzyby, pokroić pomidory i
oliwki. Piec ok. 10 minut. A co z serem \ółtym? Pizza jest równie dobra i bez niego.
Ciasto musi być przygotowane bez jajek i tłuszczu zwierzęcego. Jeśli znów
problemem jest sód, lepiej jest samemu przyrządzić sos. Wystarczy wymieszać sos
pomidorowy z 1/4 ły\eczki przypraw włoskich, oregano i czosnkiem. Mo\na dodać
równie\ ły\eczkę oleju z oliwek. Kilka słów o wołowinie Chcę, aby dla wszystkich
było jasne, \e nie ka\ę całkowicie eliminować mięsa wołowego, czy innego tzw.
czerwonego. Owszem, przepisy w tej ksiÄ…\ce pozwalajÄ… na przyrzÄ…dzenie kurczaka,
indyka i frutti di mare. Zawierają po prostu mniej tłuszczu. Wystarczy sięgnąć do
rozdziału 4. Jednak czasami mo\na jeść wołowinę. Wystarczy przestrzegać kilku
zasad. Po pierwsze, na jedną porcję wystarczy kawałek (surowy) wa\ący 120 g. Po [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gim1chojnice.keep.pl